Eisen aanvraag omgevingsvergunning

Wie wil bouwen of verbouwen, heeft vaak een vergunning nodig. Het indienen van bouwaanvragen is soms ingewikkeld. Er zijn een aantal eisen waar een aanvraag aan moet voldoen, om de aanvraag goed en snel te kunnen behandelen. Maar welke gegevens moeten er nu allemaal aangeleverd worden voor een omgevingsvergunning?

Hieronder leest u de minimale eisen waaraan de aanvraag moet voldoen. Als uw aanvraag voldoet aan deze eisen, kunnen wij in bijna alle gevallen uw aanvraag goed beoordelen. Dat betekent dat wij sneller aan u kunnen laten weten of u verder kunt.

Twee belangrijke tips:

  1. Zorg voor een volledige samenhangende aanvraag met zowel de bouwkundige, als constructieve documenten.
  2. Lever bij uw aanvraag technische tekeningen (NEN 2574 – Kwaliteit tekenwerk in de bouw) aan met relevante details.

Wat moet er allemaal in een aanvraag?

Dit zijn de belangrijkste documenten die u bij de aanvraag toevoegt:

A.     Tekeningen van de definitieve hoofdopzet van de constructie van alle verdiepingen, inclusief globale maatvoering;

B.     Schematisch funderingsoverzicht of palenplan met globale plaatsing, aantallen en paalpuntniveaus, inclusief globaal grondonderzoek, waaruit de draagkracht van de ondergrond blijkt;

C.     Plattegronden van vloeren en daken, inclusief globale maatvoering;

D.    Overzichtstekeningen van constructies in staal, hout en geprefabriceerd beton, inclusief stabiliteitsvoorzieningen en dilataties; principedetails van karakteristieke constructieonderdelen (1:20/1:10/1:5), inclusief maatvoering;

E.    Een schriftelijke toelichting op het ontwerp van de constructie. Hierin staat:

  • De aangehouden belastingen en belastingcombinaties;
  • De constructieve samenhang;
  • Het stabiliteitsprincipe;
  • De omschrijving van de bouwconstructie en de weerstand tegen bezwijken bij brand hiervan.

Dit zijn de eisen uit paragraaf 7.2.2. (o.a. artikelen 7.5, 7.7 en 7.16 e.v.) uit de Bouwactiviteiten Omgevingsregeling van de Omgevingswet.

Wanneer is een schets toch voldoende?

Soms is een minder uitgebreide tekening toch voldoende voor onze vergunningverleners om een goed beeld te krijgen. Wanneer is dat toegestaan?

Een constructieve schets is soms toegestaan bij kleine verbouwingen. Denk aan:

  • Doorbraken;
  • Vloerversterkingen;
  • (Standaard) houtskeletbouw dakopbouwen;
  • Wijzigingen in een gevel.

Zorg er wel voor dat alles duidelijk is en niet op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Kortom, geef ons een helder beeld.

Geen uitzondering

Bij nieuwbouw en bij toename van het bestaande bouwvolume zijn geen uitzonderingen mogelijk. De eisen die hierboven beschreven staan, volgt u dan precies bij uw aanvraag. Dan is de aanvraag compleet en goed. Zorg dat de constructie op hoofdlijnen is uitgewerkt, inclusief relevante details.

Op deze manier verloopt de inhoudelijke beoordeling snel en effectief. Toetsen zonder de juiste constructieve tekeningen is namelijk niet mogelijk en niet vergunbaar. Daarom vragen wij in de vergunningsaanvraag naar tekeningen van de constructie en details.

Stikstof en informatieplicht

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en daarmee ook het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)

Initiatiefnemers van bouw- en sloopwerkzaamheden zijn hierdoor verplicht om maatregelen te nemen die de uitstoot van stikstof verminderen (de emissiereductieplicht). Het gaat hierbij om de uitstoot op de bouwplaats van gereedschappen, zoals een hijskraan, shovel of een mobiele graafmachine, bij bouw- of sloopwerkzaamheden.

De verplichting geldt alleen voor bouw- en sloopactiviteiten die vergunningplichtig zijn (voor bouw), of meldingsplichtig (voor bouw gevolgklasse 1, en sloop als de hoeveelheid sloopafval naar inschatting meer dan 10 mbedraagt).

Daarnaast moet u als initiatiefnemers het bevoegd gezag, meestal de gemeente, informeren over de maatregelen die u neemt om aan de emissiereductieplicht te voldoen.

Op deze manier zijn de voorgenomen maatregelen bekend voor aanvang van de bouw of sloop en ontstaat er geen probleem tijdens of na het bouwen of slopen.

Voor het informeren van het bevoegd gezag is een standaard meldingsformulier beschikbaar. Dit formulier kunt u als bijlage uploaden wanneer u de informatieplicht indient via overheid.omgevingswet.nl.

Welke informatie levert u precies aan? Een korte toelichting op het standaard formulier/tabel

  • Type materieel (incl. vermogensklasse)

-Geef een (zeer) korte omschrijving van het type materieel, zoals hijskraan, shovel, mobiele graafmachine. Benoem ook de vermogensklasse van de mobiele werktuigen, zoals middelzwaar of specialistisch materieel. De vermogensklasse zijn te vinden in tabel 8 in paragraaf 3.6 van de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen van het SEB. Vermeld bij voorkeur ook het maximale vermogen van het werktuig.

  • Aantal

-Vul het aantal mobiele werktuigen in voor elk type.

  • Emissienorm

-Vul de emissienorm in van de individuele mobiele werktuigen. De emissienorm is de stageklasse van het werktuig, gebaseerd op het bouwjaar. Stageklasse is een Europese normering voor werktuigen. Hoe ouder het werktuig hoe lager de stageklasse. Vermeld bij voorkeur ook het bouwjaar van het type mobiele werktuig.

  • Periode waarin materieel wordt ingezet

-De verschillende periodes zijn te vinden in tabel 8 in paragraaf 3.6 van de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen van het SEB.

  • Voldoet aan eisen minimumniveau

– Voldoet het type werktuig? Kies ja of nee.
Vergelijk de emissienorm van de individuele mobiele werktuigen met het verplichte minimumniveau Mobiele werktuigen uit tabel 8 in paragraaf 3.6 van de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen van het SEB.

 

Goed om te weten: wijzigt er iets in uw bouwplannen, en daardoor dus ook de werktuigen die u gebruikt? Dan moet u opnieuw de informatieplicht indienen.

Contact over uw aanvraag?

Komt u er niet uit? Stel uw vraag aan onze bouwvergunningverleners.

Wij behandelen alleen aanvragen voor een omgevingsvergunningen in Alblasserdam en Dordrecht. Woont u in een andere gemeente? Benader dan uw eigen gemeente.