Is er subsidie voor bedrijven?
Heeft u een bedrijfs(pand) met asbest? Laat u het verwijderen? Dan kunt u dat op verschillende manieren financieren. Zo is er soms subsidie mogelijk en zijn er verschillende branche-aanpakken. Ook is het verwijderen van asbest een goed moment om te verduurzamen of te vergroenen, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het aanleggen van een groen dak. Daarvoor zijn vaak ook subsidies, speciale leningen of fiscale regelingen. We helpen u graag op weg met een overzicht.
Zijn er speciale leningen of subsidies mogelijk?
U kunt geld hiervoor lenen. Er zijn verschillende opties daarvoor:
- Ga naar uw eigen bank of financieel adviseur.
- Kijk bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. U kunt zien of er in uw gemeente specifieke leningen zijn.
- Voor grootdakbezitters is er subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met asbestverwijdering. Dit is een regeling van de provincie Zuid-Holland. Het moet gaan om minimaal 15 kWpiek (circa 45-50 panelen) aan zonnepanelen. Per kWp kunt u subsidie krijgen. Deze subsidieregeling loopt tot en met 2023. Dien de de subsidieaanvraag in voordat u start met saneren.
Verduurzamen: wel of niet?
Vooral als u aan de slag gaat met de asbestsanering, is het goed om na te denken of u wilt verduurzamen. Op de langere termijn kan dit bijvoorbeeld energiekosten besparen. Ook wordt uw bedrijfspand comfortabeler. Waaraan kunt u denken?
- Leg zonnepanelen of zonneboilers op het dak.
- Isoleer het dak of de spouw.
- Kies voor witte dakbedekking of witte kiezels. Een wit dak reflecteert namelijk het zonlicht.
- Leg een sedumdak aan. Zo’n groen dak vangt water op en biedt voedsel aan insecten. Ook vinden veel mensen het mooi en kan het uw bedrijfspand een betere uitstraling geven. Het geeft ook verkoeling in de zomer, waardoor bijvoorbeeld airco’s in het gebouw minder hard hoeven te werken.
Manieren om verduurzamen te financieren
- Kijk ook eens naar de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor het verduurzamen van gebouwen met een kleinschalig zonnepanelen project. Het aanvragen van deze subsidie kan tot en met 31 december 2023. De ISDE is er ook voor het plaatsen van zonneboilers.
- Bent u land- of tuinbouwbedrijfhouder en heeft u te weinig onderpand voor een lening om te verduurzamen? Kijk dan naar het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) Hiermee staat de overheid borg voor een deel van uw lening bij de bank of financier.
- Er is een salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2025. Dit houdt in dat de zonnestroom van uw zonnepanelen die u zelf niet gebruikt aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. U krijgt daar net zoveel voor als u betaalt voor de stroom die u afneemt bij een energiebedrijf. Vanaf 2025 wordt het percentage zelf opgewekte stroom dat je op deze manier ‘saldeert’ geleidelijk afgebouwd (let op: dit is een voorstel).
- Houd ook het Waterschap Hollandse Delta en Waterschap Rivierenland in de gaten voor eventuele nieuwe subsidies voor bijvoorbeeld groene daken.
Gecertificeerde asbestverwijderaar nodig?
Particulieren mogen in sommige situaties zelf hun asbest verwijderen. Als bedrijf mag dat niet. U heeft altijd gecertificeerde saneerder nodig.