Onze aanpak

Generiek toezicht is opgezet om regiobreed op dezelfde manier om te gaan met veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor onze inwoners.

Informatie- en data-analyse

Vanuit evaluatie en informatie- en data-analyse brengt OZHZ risico’s en de bereidheid tot naleving door de betreffende branches in kaart. Hiermee bepalen we waar en op welke wijze toezicht nodig is.

Inspelen op actualiteiten en inzet nieuwe technieken en mogelijkheden

We kijken continu welke manier van toezicht het beste past. We maken gebruik van nieuwe methoden, technieken en ontwikkelingen. Zoals de inzet van drones bij het controleren van daken. Daarnaast helpt communicatie, informatie en gedragsbeïnvloeding om tot verdere verbetering van bewuste bereidheid tot naleving te komen.

Samenwerking

We werken samen met andere overheden, zoals andere omgevingsdiensten, de provincie de GGD en de veiligheidsregio. Controles doen we regelmatig samen. We delen kennis en ontwikkelingen.

Groeiende aandacht voor milieucriminaliteit

Onze inspecteurs en boa’s pakken met projectmatig enkele vormen van milieucriminaliteit aan, zoals afvalcriminaliteit en fraude met bodem- en grondstromen. Dat is hard nodig, zo bleek uit het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021. OZHZ zet zich hiervoor extra in met Generiek Toezicht en met het programma Samen meer grip op milieuschade.

Controles in de glastuinbouw; de rol van OZHZ

Glastuinbouw is een vorm van beschermde teelt waarbij een kas wordt gebruikt. Het glas zorgt ervoor dat de buitenlucht niet binnenkomt, zodat de lucht (controleerbaar) in de kas blijft. OZHZ voert controles uit in deze branche. Waar letten we op? Met wie werken we samen? En wat komen we zoal tegen? Dát lees je dit nieuwsbericht!

Succesvolle teeltwisselcheck; tuinders weer goed op de hoogte van de risico's

Het is weer de tijd dat de kassen van tuinders leeg worden gemaakt en nieuwe stekken worden gepland voor het nieuwe seizoen. Ook wel teeltwissel genoemd. Dit gaat niet altijd helemaal zonder risico’s voor de bodem of de natuur. Op woensdag 13 november hebben we daarom met samenwerkingspartners een teeltwisselcheck gedaan. En met succes; tuinders zijn weer goed op de hoogte van de risico’s.

Lees het artikel over de teeltwisselcheck

Voorkomen van legionellabacterie door natte koeltorens

November: een koude én mistige maand. Daarom is de damp van 2 natte koeltorens vanaf de Zwijndrechtse brug goed zichtbaar. In natte koeltorens kunnen legionellabacteriën groeien. Onze OZHZ-Inspecteurs controleren dit soort bedrijven, om verspreiding ervan te voorkomen. Oók dit jaar weer. Ons regelmatige bezoek heeft zin, want hier en daar was verbetering nodig. Lees het nieuwsbericht hierover.

Nooit meer werken met ZZS

Zeer zorgwekkende stoffen (ZSS) zijn de gevaarlijkste stoffen voor mens en milieu. Die moeten we dus niet gebruiken, zou je denken. Toch maken veel bedrijven er gebruik van. Waarom? Vaak is het antwoord: gemak. Zo ook in de grafische industrie, ziet Johan den Houter, directeur-eigenaar van Drukkerij Rad uit Dordrecht: “Ik vind dat jammer. Want er zijn gewoon methodes waarbij je minder gevaarlijke stoffen hoeft te gebruiken.” En hij kan het weten. Want Drukkerij RAD werkt al jaren volledig zonder ZZS. Hoe is ze dat gelukt? Lees het hele verhaal.

Uitkomst onderzoek: risico's van zonnepanelen op daken

We zien door de energietransitie steeds meer daken met zonnepalen. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Daarom ontwikkelden we een checklist voor ondernemers met zonnepalen op daken. Benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek? Lees erover in dit artikel. 

“Het is ons uiteindelijk gelukt! Zónder ZZS. We gebruiken nu een zeepsop om de drukplaten schoon te maken. De zeep is niet schadelijk voor mensen''

Johan den Houter