Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies bij voorbeeld nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken en staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Hoe scoren bedrijventerreinen in Dordrecht op duurzaamheidsthema's?

Maar liefst 23 bedrijventerreinen bevinden zich in Dordrecht. Hoe scoren zij op duurzaamheidsthema’s? Waar zien wij mogelijkheden om energie te besparen en welke bedrijven krijgen prioriteit? Dát onderzocht OZHZ. We zijn in gesprek met de gemeente om te kijken welke kansen er liggen om te verduurzamen én hoe we dat aanpakken.

Onderzoek naar mogelijkheden om energie te besparen

De bedrijventerreinen in Dordrecht onderzochten we op verschillende thema’s. We bestudeerden bronnen en openbare data om een vergelijking mogelijk te maken. We keken naar het energieverbruik, of daken geschikt zijn voor zonnepanelen en of er netcongestie is (of gaat komen). Maar ook welke branches vertegenwoordigd zijn. We ontdekten dat op veel terreinen bedrijfspanden staan uit de periode 1920 tot 1980. Daar zien we bijvoorbeeld mogelijkheden om extra te isoleren.

Hoe ziet zo’n aanpak er dan uit?

We stelden voor om eerst één van de kleinere bedrijventerreinen aan te pakken. Dat kan door bijvoorbeeld het collectief inkopen van zonnepanelen of het uitvoeren van een energiescan. Maar ook door in gesprek te gaan met de ondernemer en te vragen waar zij hulp bij nodig hebben. Een ‘kijkje in de keuken van’ een ondernemer die al veel ervaring heeft met energiebesparing, kan ook waardevol zijn.

In gesprek met de gemeente

De inventarisatie van bedrijventerreinen doen we in opdracht van de gemeente en valt binnen de e-agenda. Dat is het regionale uitvoeringsprogramma in Zuid-Holland Zuid, gericht op energiebesparing bij bedrijven en instellingen. Op dit moment spreken we met de gemeente over welke aanpak het beste past en welke terreinen prioriteit krijgen.

Instorting pand aan de Grotekerksbuurt

Op zaterdag 15 juni stortte een deel van de achtergevel van het monumentale pand ‘’het Philgebouw’’ aan de Grotekerksbuurt in. Een deel van deze achtergevel belandde in de achtertuin van de naast gelegen woning. Wat bleek? Het pand had achterstallig onderhoud en was in zeer slechte staat. De gehele achter(zij)gevel dreigde af te schuiven naar de Voorstraathaven. De directiewacht van OZHZ ontving een melding en legde direct contact met een constructeur van OZHZ.

Veiligheid waarborgen
Op locatie is diezelfde dag door de constructeur geadviseerd om direct de Voorstraatshaven af te sluiten voor rondvaarten en pleziervaart. Het pand grenst namelijk aan het water en vanwege het instortingsgevaar is het niet veilig om te varen. Dit advies is door de dienstdoende officier Openbare Orde en Veiligheid (OOV) overgenomen. De gemeente sloot de vaart dus af.

De voortgang controleren
De 8 weken die hierop volgden is hard gewerkt door de aannemer van het pand om de constructieve veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld door het stempelen van het gebouw door tijdelijke ondersteuningen. OZHZ is vrijwel elke week langs geweest om de voortgang te controleren. Is het veilig genoeg? Hoe zit het met de constructieve veiligheid en de veiligheid voor de omgeving? De constructeur van OZHZ gaf op 15 augustus – na een eindcontrole – aan dat het veilig genoeg was om de vaart weer te openen. De gemeente Dordrecht nam dit advies over en hief het vaarverbod op.

Wat is de rol van OZHZ?
OZHZ voert bouwtaken uit namens de gemeente Dordrecht. We verlenen en toetsen ook de omgevingsvergunningen activiteit bouwen. Daarnaast zijn toezichthouders van OZHZ belast met de zorg over de Omgevingsveiligheid van het openbaar gebied.

Advies over geluid bij Big Rivers in Dordrecht

Big Rivers in Dordrecht is een drukbezocht festival. Bezoekers genieten van de muziek, maar voor inwoners kan ’t geluidsoverlast zijn. Hoe zit het nu precies met het geluid? Hoe hard mag de muziek tijdens zo’n evenement eigenlijk? Een geluidsspecialist van OZHZ geeft advies over de geluidsnorm en voert als het nodig is ook geluidsmetingen uit.

Vergunning voor het evenement
Voordat het evenement plaatsvindt, wordt door het evenementbureau een vergunning aangevraagd. Voor het verlenen van een vergunning voor Big Rivers wordt op verschillende onderdelen advies gegeven. Eén van die onderdelen is geluid; dát behandelt OZHZ.

Geluidspecialist geeft advies
We kijken naar verschillende aspecten om advies te geven. Is het evenement dichtbij woningen? Tot hoe laat duurt het evenement? En wat leerden we van voorgaande jaren? De geluidsspecialist geeft op basis daarvan advies over de te hanteren geluidsnorm. Het is dan aan de gemeente om dit over te nemen.

Voorbereidingen voor het evenement
Als het advies is overgenomen, dan mag het geluid tijdens het evenement dus niet boven de gestelde norm uitkomen. In Dordrecht worden er jaarlijks meer dan 100 evenementen aangevraagd, waarbij OZHZ advies geeft over het geluid. In een aantal gevallen wordt er bijvoorbeeld tijdens een soundcheck gemeten of het geluid voldoet aan de normen die zijn afgesproken.

Geluidsmetingen tijdens het evenement
Tijdens een groot evenement zoals Big Rivers komen er weleens klachten binnen over het geluid. Een geluidsspecialist meet dan in opdracht van de gemeente op een aantal plaatsen buiten ter hoogte van de meest nabij gelegen woning (of andere geluidgevoelige bestemming) hoe hard de muziek staat afgeregeld. En of dat boven of onder de norm uitkomt. De specialist communiceert met de organisator van het evenement om te laten weten of het geluid aan de norm voldoet of dat de muziek bijvoorbeeld toch iets zachter moet. Zo kan iedereen genieten; zowel bezoekers als inwoners!

Uitvoeringsagenda 2022 - 2024

Vanuit de uitvoeringsagenda die we samen opstelden, werken we aan verschillende thema’s. Zo is in 2023 een kaart met potentiële vergroening opgesteld, zijn 3-30-300 kaarten verder geïmplementeerd én stelden we een regionale communicatiekalender klimaatadaptatie op.

Ook inventariseerden we de hitte-menukaart. Met deze menukaart ontwikkelen we samen met gemeenten en betrokken partners een hitteprogramma.