Het programma in een notendop

Het is voor iedereen duidelijk: data willen en moeten we beter benutten. Anders blijven kansen liggen. Waar de mogelijkheden liggen voor OZHZ? Bijvoorbeeld door databronnen te combineren bij meldingen voor de Informatieplicht energie. We zien zo welke bedrijven zich nog moeten melden.

Inzet data nodig voor betere kwaliteit van ons werk

Met de huidige energiecrisis, druk op het klimaat en groeiende aandacht voor grote milieu-incidenten gaan de oplossingen van de toekomst steeds meer vragen van onze data. Beheersing en doorontwikkelen van onze dataschat is steeds belangrijker en vraagt structurele aandacht. De kwaliteit van ons huidige werk wil OZHZ verder omhoog krijgen door data beter te benutten. Data snijdt dwars door elke afdeling heen en is nauw verweven met al onze dagelijkse werkzaamheden.

Deze laatste programmalijn richt zich vooral daarop en ondersteunt daarmee de andere drie programma’s: Samen meer grip op milieuschade, Toekomstgerichte gebiedsontwikkeling en Omgevingswet. De nadruk ligt op een hoger niveau van datakwaliteit, data-analyse, uitwisseling van data en de ontwikkeling van nieuwe informatieproducten.

Nieuwe unit Data & ICT

In 2023 ontwikkelden we de nieuwe unit data & ICT (DIT). Door data beter te benutten verhogen we de kwaliteit van ons werk. De nadruk van het programma ‘beter benutten van data’ richt zich op een hoger niveau van datakwaliteit, data-analyse, uitwisseling van data en de ontwikkeling van nieuwe informatieproducten.

De nieuwe unit data & ICT zorgt voor een heldere en stevige regie op data & ICT. We verankeren ook de strategische en tactische sturing op dit onderwerp. En versterken de operationele slagkracht, zodat data concreet waarde toevoegt aan de producten van OZHZ.

Wat deden we in 2024?
In 2024 troffen we de benodigde organisatorische voorzieningen en zetten we een centrale unit voor Data en ICT op, inclusief een datateam. De focus lag op het creëren van duidelijke en stevige regie op data en ICT door rollen, werkafspraken en eigenaarschap helder te definiëren.

Gestructureerde dataorganisatie
We brachten de datavolwassenheid naar een hoger niveau door een gestructureerde dataorganisatie op te zetten. De datakwaliteit wordt structureel gemonitord, én we hebben een infrastructuur ontwikkeld om deze kwaliteit continu te verbeteren.

Ontwikkelen van dashboards
Waar nodig leveren we dashboards om mogelijke fouten, zoals een ontbrekend legesbedrag, te monitoren. Daarnaast richtten we de benodigde (agile) werkprocessen in om data-analyse uit te voeren, met name gericht op procesrapportage, en om informatieproducten zoals dashboards te ontwikkelen.

De opdracht in 2024 was om data meer waarde te laten toevoegen aan de producten en diensten van OZHZ en om werkprocessen efficiënter te organiseren. We richtten ons gericht op: duidelijk eigenaarschap, data lineage (documentatie) en kwaliteit en het strategisch gebruik van data (waar maakt data het verschil). Data is een integraal onderdeel van de nieuwe organisatievisie.

Van dashboard tot kaartlaag; we ontwikkelen nieuwe informatieproducten

Binnen het programma Beter Benutten van Data maken we nieuwe informatieproducten voor OZHZ en onze opdrachtgevers. Zo’n informatieproduct kan een dashboard, gegevensverzameling óf een kaartlaag zijn. Daaruit halen we bruikbare data voor verschillende projecten.

Beschikbaar maken van eigen data
Zo is het projectteam Nota VTH verantwoordelijk voor de invoering van de Nota VTH voor de gemeentelijke taken 2025-2028. En het maken van branche- en locatieplannen om zo meer integraal én datagericht een branche of locatie te benaderen. Dit jaar startten we in samenwerking met het projectteam met het automatisch beschikbaar maken van onze eigen data. Wat speelt er bijvoorbeeld op een bepaalde locatie? Welke activiteiten worden uitgevoerd? Zo is duidelijk welke data bruikbaar of niet volledig is. In 2025 vullen we dit aan.

Data combineren met externe bronnen
Daarnaast onderzoeken we hoe we onze data kunnen combineren met externe bronnen om betere inzichten te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan data uit het register van de Kamer van Koophandel of het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Dat is nuttig voor het projectteam zoals Nota VTH, maar ook voor andere projecten. Zoals het bestrijden van ondermijning. Om zo verdachte bedrijven op te sporen.

Controleren van datakwaliteit

Bij elk nieuw informatieproduct controleren onze stewards of de data die we gebruiken betrouwbaar en compleet is. Soms is data vervuild omdat het nog het oude systemen komt. Maar ook omdat er geen duidelijke afspraken zijn over hoe een veld in een systeem moet worden ingevuld. Zoals het invullen van een exportdatum bijvoorbeeld. We corrigeren de data waar dat mogelijk is én maken afspraken om vervuiling in de toekomst te voorkomen.

Een centraal datakwaliteitsdashboard
Daarnaast bouwen we een datakwaliteitsdashboard. Hiermee kan een proceseigenaar controleren of de data die wordt ingevuld, goed wordt vastgelegd. En actie ondernemen als dat nodig is. In 2025 werken we aan een centraal dashboard waarin we alle losse kwaliteitscontroles samenbrengen.

Datavaardigheid; zorgvuldig registreren van data

Bij het ontwikkelen van informatieproducten werken we nauw samen met key users van verschillende units. Zo helpen we teams om bewuster om te gaan met het zorgvuldig registreren van data. We wezen data-eigenaren aan per team. Samen met de stewards zorgen zij ervoor dat de data binnen het team van goede kwaliteit is. Denk aan data die via allerlei manieren in ons systeem zijn gekomen. Welke activiteiten vinden in een bepaald gebied plaats en wat speelt er precies op een specifieke locatie?