Wat doet hout stoken met de luchtkwaliteit?

Je leest het steeds vaker in het nieuws: de houtkachel vervuilt onze lucht flink. Is dat echt zo? Hoe erg is dat dan? En kun je er iets mee? Wij vroegen het aan Linda, luchtexpert bij de omgevingsdienst.

Linda werkt samen met andere luchtexperts van de omgevingsdienst, de gemeente en andere overheden aan schonere lucht. Dit voor iedereen in de regio. Zij brengt in kaart waar het goed gaat, waar minder én hoe je dat aanpakt. Ontwikkelingen volgt ze op de voet. Kortom: de expert om onze vragen aan te stellen.

Is hout stoken ongezond? Linda steekt van wal: “Het antwoord is simpel: ja. Bij hout stoken komt altijd rook vrij. Rook is altijd vervuilend en altijd ongezond. Ik snap ook wel, het is lekker gezellig een houtkachel. Veel mensen genieten ervan. Wel is het belangrijk om te weten dat je veel kunt doen om rook flink te verminderen.”

Veel mensen stoken zonder dat ze het weten al jaren verkeerd

Het wisselt sterk hoeveel rook een kachel geeft. “Veel mensen hebben er geen idee van, maar stoken al jaren verkeerd. Met eenvoudige tips kun je de rook flink verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het schuifje openzetten voor meer luchttoevoer. En het toepassen van de Zwitserse methode bij het aansteken van de kachel.”

Maar ook het weer speelt een rol. “Bij windstil weer blijft de rook hangen. Het is dan beter om een dagje over te slaan. Daarnaast is het ook zo dat in dichtbevolkte gebieden, zoals een woonwijk, een kachel veel sneller overlast geeft.”

Veel mensen hebben er geen idee van.

Linda

11% van de fijnstof in Nederland komt door hout stoken

In Nederland wordt houtstook steeds vaker genoemd als vervuiler van de lucht. Linda vertelt dat  11% van de fijnstofconcentratie door houtrook uit woningen komt. Ook veroorzaakt het bijna 9% van gezondheidsklachten (bron: RIVM). “Het is best een flink aandeel. Daarom maakt het echt uit als mensen ermee aan de slag gaan.”

Uit onderzoek blijkt ook dat driekwart van de mensen kleine maatregelen wil nemen om de rook te verminderen (bron: RIVM). Linda voegt daaraan toe: “Het is vaak wel lastig om aan te geven dat je last hebt van houtstokende buren. Het is gewoon niet iets wat je graag bespreekt. Doordat steeds meer bedrijven en inwoners nu aandacht vragen voor dit onderwerp, wordt het wel makkelijker. Bijvoorbeeld om even de tips te delen met de buren.”

Daarom maakt het echt uit als mensen ermee aan de slag gaan.

Linda

Nieuwe ontwikkelingen maken de lucht steeds schoner

“Het blijft natuurlijk niet bij alleen tips”, zo vervolgt Linda. De overheid werkt volop aan schonere lucht. “Als het gaat om houtstook, is het Rijk in gesprek met de kachelbranche over strengere eisen voor nieuwe kachels. Denk bijvoorbeeld aan filters. Ook wordt gewerkt aan een meetmethode om overlast te kunnen meten. Gemeenten kunnen dit gebruiken bij de handhaving.” Maar het is breder dan dat.

“Ook het verkeer en de industrie zorgen voor luchtvervuiling. Zo kijken we samen met gemeenten hoe we vergunningen kunnen aanscherpen, dat betekent strengere eisen aan bedrijven. Bijvoorbeeld doordat zij nieuwere technieken gebruiken om uitstoot te verminderen. Dat is waar inspecteurs natuurlijk ook op controleren. Daarnaast kun je ook kijken naar nieuwe ontwikkelingen in brandstof, zoals elektrisch rijden en waterstof. Of denk aan een elektrische kachel in plaats van stoken met hout. Al dat soort dingen dragen bij aan een schonere lucht.”

Dus, wat te doen? Of je nu overheid, bedrijf of inwoner bent. Je kunt gelijk al iets doen. Heb je een houtkachel? Stook dan beter en sla af en toe een dagje over. Heb je geen houtkachel? Maak het onderwerp dan bespreekbaar bij buren die wel stoken. Iedereen kan wat doen voor een schonere lucht.