Waar komt toch die paarse gloed in de lucht vandaan?
In Nederland groeien de meeste tomaten en komkommers in een kas. Zomers is er vaak voldoende natuurlijk licht, maar in de winter gebruiken glastuinbouwbedrijven kunstlicht om gewassen optimaal te laten groeien en bloeien. Dit licht wordt ook wel assimilatieverlichting genoemd. In het donker valt dit goed op. Voor sommige omwonenden is het zelfs hinderlijk. OZHZ ziet erop toe dat de lichthinder zoveel als mogelijk wordt beperkt.
We gaan letterlijk op het licht af
Als wij een klacht krijgen gaan we letterlijk op het licht af. Er zijn namelijk regels over de hoeveelheid lichtuitstoot tussen zonsondergang en zonsopgang. Zo moeten glastuinbouwbedrijven over de juiste afscherming beschikken, zodat de lichtuitstoot met minimaal 98% wordt verminderd. Gelukkig wordt er in de kas steeds meer gebruik gemaakt van ledverlichting. Dit is energiezuiniger en makkelijker af te schermen, maar kan wel voor een rood-paarse gloed zorgen in de lucht.
Omgevingsdiensten slaan de handen ineen
Sinds kort werken de vijf omgevingsdienst in Zuid-Holland samen in de controle op de kunstverlichting in de glastuinbouw. Op woensdag 16 februari werd hiervoor het startsein gegeven en vond de eerste gezamenlijke controle plaats. Door samen op te trekken kunnen de omgevingsdiensten gemakkelijker informatie uitwisselen, acties ondernemen en klachten uiteindelijk sneller behandelen. In onze regio zagen we maar 1 overtreding. Deze samenwerking smaakt naar meer!