Succesvolle teeltwisselcheck; tuinders weer goed op de hoogte van de risico’s

Het is weer de tijd dat de kassen van tuinders leeg worden gemaakt en nieuwe stekken worden gepland voor het nieuwe seizoen. Ook wel teeltwissel genoemd. Dit gaat niet altijd helemaal zonder risico’s voor de bodem of de natuur. Op woensdag 13 november hebben we daarom met samenwerkingspartners een teeltwisselcheck gedaan. En met succes; tuinders zijn weer goed op de hoogte van de risico’s.

Risico’s van teeltwissel

Teeltwissel bij vruchten -zoals tomaten, aubergines, paprika’s- houdt in dat elk jaar de bestaande planten verwijderd worden en dat nieuwe stekken worden geplant in dezelfde kas. Dit is belangrijk voor de teelt. Maar helaas komt er bij dit proces ook vervuild water vrij. Dit water bevat namelijk meststoffen, bestrijdingsmiddelen en heet percolaat. Als dit water in de sloot of bodem komt, gaat de waterkwaliteit achteruit. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

In gesprek met tuinders om risico’s te beperken

In onze regio controleerden we 14 tuinders, waarbij we vooral het gesprek aangingen. Wat zijn nu precies de risico’s en hoe kunnen tuinders maatregelen nemen om eventuele risico’s te beperken? Bij 2 locaties was er een kans dat er een lozing kon plaatsvinden en dus eventueel het vervuilde water (percolaat) in de bodem of de sloot terecht zou kunnen komen. Bij 1 bedrijf was er een gewasbeschermingsmiddel aangetroffen in een gesloten verpakking op onverharde bodem zonder toezicht daarop. Hiervan hebben we een melding gemaakt aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De krachten bundelen

De teeltwisselcheck is een samenwerking tussen OZHZ, verschillende omgevingsdiensten (Haaglanden, West-Holland, Midden-Holland, DCMR) en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland. Met deze samenwerking bundelen we onze krachten. Door de handen ineen te slaan, hopen we de vervuiling die door teeltwissel ontstaat, nog beter tegen te gaan. Zo dragen we bij aan een duurzame teeltwissel die zorgt voor schoon water, een gezonde bodem en een duurzame leefomgeving.