Reactie op onderzoek NRC naar tankreinigingsbedrijven

Het NRC deed onderzoek naar de tankreinigingsbedrijven in Nederland. Hierover verscheen zowel op zaterdag 14 september 2024, als 20 september 2024 een artikel.

Bevindingen van het onderzoek

De artikelen schetsen een verontrustend beeld bij tankreinigingsbedrijven en transporteurs. En over de lozing van chemicaliën in ons riool. De artikelen gaan over:

  • Gevaarlijke arbeidsomstandigheden.
  • Gebrekkig kennisniveau van medewerkers en omgevingsdiensten.
  • Bewust verschaffen van verkeerde informatie over aanwezige stoffen door transporteurs aan tankreinigingsbedrijven.
  • Het niet in beeld hebben van de externe veiligheidsrisico’s.
  • Verouderde vergunningen.
  • Controles die kleinschalig worden uitgevoerd.

Wij hebben voor dit onderzoek ook vragen beantwoord en documenten (inspectierapporten) aangeleverd in het kader van de Wet Open Overheid. Hieronder nemen wij u mee in de situatie van de regio Zuid-Holland Zuid.

Welke tankreinigingsbedrijven zijn er in de regio?

We hebben in onze regio vier tankreinigingsbedrijven. OZHZ doet de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij alle vier de bedrijven.

Tot 2024 vielen de tankreinigingsbedrijven onder het Bevoegd Gezag van de betreffende gemeenten. Na de komst van de Omgevingswet is dat veranderd. Nu geldt dat alleen nog voor 1 bedrijf.

1.Den Ouden Tanktransport B.V.:

  • Bevoegd Gezag tot 1-1-2024 = gemeente Alblasserdam
  • Bevoegd Gezag vanaf 1-1-2024 = provincie Zuid-Holland

2. OT Holding B.V.:

  • Bevoegd Gezag tot 1-1-2024 = gemeente Hoeksche Waard
  • Bevoegd Gezag vanaf 1-1-2024 = gemeente Hoeksche Waard

3. Boasso Global Netherlands B.V.:

  • Bevoegd Gezag tot 1-1-2024 = gemeente Dordrecht
  • Bevoegd Gezag vanaf 1-1-2024 = provincie Zuid-Holland

4. Wemmers Tanktransport B.V.:

  • Bevoegd Gezag tot 1-1-2024 = gemeente Molenlanden
  • Bevoegd Gezag vanaf 1-1-2024 = provincie Zuid-Holland

Wat is geregeld in de vergunningen van tankreinigingsbedrijven?

De vergunning bevat normen gericht op veiligheid en gezondheid van de leefomgeving. Bijvoorbeeld voorschriften voor de opslag van gevaarlijke stoffen, registratie van gevaarlijke stoffen en veiligheidsprocedures. Belangrijk onderdeel van de vergunning zijn voorschriften die verwijzen naar de nationale stoffenbank. Bedrijfsleven en overheid zijn verantwoordelijk voor het actueel houden van deze stoffenbank. Deze geeft richting aan de verwerking van stoffen door de bedrijven.  

  • Wij streven naar een open en transparante overheid. Daarom vindt u hier al onze afgegeven vergunningen terug in ons vergunningenoverzicht.

Hoe zijn toezicht en handhaving bij OZHZ ingericht?

Bij deze tankreinigingsbedrijven voeren onze toezichthouders op vaste momenten (periodiek), met aanvullend thematisch toezicht uit. Ook voeren we controles uit op basis van incidenten en klachten.

In totaal voerden wij 51 controles uit bij deze bedrijven in de periode van 2019 tot en met 2023.

Wij controleren ook op indirecte lozingen. Voor het oppervlaktewater ligt de bevoegdheid bij het Waterschap. In de afgelopen vijf jaar zijn er 31 monsters afgenomen van het afvalwater. Bodemonderzoeken worden door ons afgenomen als calamiteiten of wijziging van bedrijfsactiviteiten daar aanleiding toe geven. In deze periode hebben we 1 keer een bodemonderzoek uitgevoerd.

 

Waar nodig, treden we handhavend op

Bij één bedrijf was sprake van een grootschalig stankincident in 2019. Daarop hebben we handhavend opgetreden en is het toezicht geïntensiveerd. Daarbij was nauwe afstemming met justitie over de strafrechtelijke opvolging. Bepaalde bedrijfsactiviteiten zijn direct stilgelegd.

In andere situaties hebben wij zowel waarschuwingsbrieven uitgedaan, als diverse lasten onder dwangsom opgelegd. Deze overtredingen hadden betrekking op de opslag van gevaarlijke stoffen, de hoeveelheid gevaarlijke stoffen en het naleven van brandveiligheidsvoorschriften.

Hoe nu verder?

Wij zijn geschrokken van de bevindingen van het onderzoek en nemen dit zeer serieus. Het is belangrijk dat wij ons werk goed (kunnen) uitvoeren. De artikelen van het NRC bevestigen het belang van de ontwikkeltrajecten waar we al mee bezig zijn.

Deze trajecten zijn o.a. gericht op het samen werven en opleiden van personeel, het uitwisselen van data en informatie, onderzoeken van de bedrijfsketen en administratie en opsporing. Wij nemen actief deel aan deze ontwikkelingen.