Is een stalbrand te voorkomen?
Helaas is brand niet altijd te voorkomen. Gelukkig is er wel genoeg te doen om de kans op branden te verkleinen. OZHZ, de veiligheidsregio en verzekeraar Univé spraken afgelopen week met tientallen agrariërs op een informatieavond over brandveiligheid in stallen. Iedereen deelde ervaringen en tips. Wat viel het meest op? Onze inspecteur vertelt.
Samenloop van omstandigheden
OZHZ-inspecteur Sam vertelt: “Het is een nachtmerrie als het gebeurt. Je ziet je levenswerk vaak al opgebouwd door je ouders, letterlijk in rook opgaan. of je het helemaal kan uitsluiten, nee. Gelukkig is er wel veel te doen om het risico zo klein mogelijk te maken.” Sam doet regelmatig controles bij agrariërs, afgelopen jaar ging het ook vaak over brandveiligheid.
“Brand ontstaat meestal door een samenloop van omstandigheden. Bijvoorbeeld veel stof op een omvormer of muizen die kabels doorknagen. Allemaal dingen waar je wel iets aan kunt doen. Het is letterlijk je boerenverstand gebruiken, het niet laten ‘verstoffen’en alert zijn op de risico’s. Boeren weten dit zelf ook als geen ander. Het helpt om dan samen te kijken naar risicovolle situaties en informatie uit te wisselen.”
Veelbesproken adviezen
Tijdens de avond was er veel over het onderwerp te zeggen en uit te wisselen. Een aantal van de besproken ervaringen en tips:
Maak kabels knaagdierbestendig
Dat kan door bijvoorbeeld open kabelgoten en grondkabels. Deze laatste hebben een ijzeren mantel, een soort ‘koker’ waardoor kabels worden beschermd.
Let op condens op hooibalen
Zodra condens te zien is op de balen, moet je de balen gelijk naar buiten rijden. De kans op brand binnen door hooibroei is dan te groot. Daarnaast zijn er speciale thermometers hiervoor, handig!
Maak vaak schoon
Het lijkt voor de hand liggend. Verwijder regelmatig stof van kabels, lampen, omvormers, et cetera. Zo voorkom je dat stof ophoopt en niet meer kan werken als geleider. Hierdoor kan de apparatuur zijn warmte voldoende afgeven aan de omgeving.
Denk ook aan omvormers
Denk ook aan omvormers van zonnepanelen. Zorg ervoor dat de omvormer zelf op een onbrandbare ondergrond is bevestigd. Laat eventuele koelventilatoren ook jaarlijks door uw installateur schoonmaken. Laat daarnaast een scope 12 keuring doen. Een scope 12 keuring is een inspectie voor de gehele zonnestroominstallatie.
Zet geen oplaadbare voertuigen naast brandbaar materiaal
Installaties, tractoren en andere apparatuur kunnen ervoor zorgen dat stof, een houten schot of hooi in brand vliegt.
Steeds meer stalbranden
Landelijk zijn er steeds meer stalbranden, ook in onze regio. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed er landelijk onderzoek naar. In deze film bekijk je de uitkomsten van hun onderzoek en hun adviezen om brand waar mogelijk te voorkomen.