Gooi maar vol dat dak! Goed idee?

We bestudeerden de vele luchtfoto’s van de regio, speurend naar bedrijfsdaken vol met zonnepanelen. De panelen zijn iets om toe te juichen! Als het goed gedaan is tenminste, en als het onderhoud in orde is. Dat is nu makkelijker te controleren met de OZHZ-checklist. Met die check in de hand kunnen de ondernemers hun eigen dak op, om te kijken hoe het ervoor staat. Waar moet je dan op letten?

Vanwege de energietransitie gaan veel bedrijven over tot het plaatsen van zonnepanelen. Zeker gezien de huidige energieprijzen loont dit extra, of is het inmiddels zelfs bittere noodzaak. Veel bedrijfsdaken zijn groot en plat. Zij lenen zich goed voor grote aantallen panelen; het is zonde om die ruimte verloren te laten gaan.

Wanneer is het opletten geblazen?

Er zijn risico’s:

  • Het (platte) dak is niet sterk genoeg voor de hoeveelheid zonnepanelen. Daardoor kan water op het dak blijven staan en kan het dak zelfs instorten.
  • De zonnepanelen kunnen ontbranden wanneer onderdelen verkeerd zijn geïnstalleerd of door doorbuiging van het dak onder water komen.
  • Bekabeling kan door brandscheidingen lopen zodat een brand zich veel verder kan uitbreiden.

Checklist naar ondernemers die al zonnepanelen hebben

Met luchtfoto’s spoorden wij op waar zonnepanelen op bedrijfsdaken liggen. OZHZ ontwikkelde een checklist die binnenkort bij deze ondernemers op de mat valt. Met behulp daarvan kan de ondernemer zelf of een deskundige erbij een controle uitvoeren. Dit om ervoor te zorgen dat het platte dak met zonnepanelen veilig en goed onderhouden is en wordt.

En verder?

In 2023 analyseren we de uitkomsten van de checklist en voeren we mogelijk een vervolgactie uit. Gedacht kan worden aan een gesprek met een ondernemer tot het controleren van de staat van het dak met een drone.

Bovenstaande is onderdeel van het regiobrede toezichtsprogramma van OZHZ. In dit geval benaderden wij ondernemers in de gemeente Dordrecht, Alblasserdam en Molenlanden. In deze gemeenten voeren wij namelijk ook bouwtoezicht uit. Het stimuleren van veilige daken is daar onderdeel van.

Uitkomsten checklist 2024

In 2024 vroegen we opnieuw aandacht voor de risico’s met zonnepanelen. We benaderden ondernemers in onze regio met zonnepanelen op hun daken.

Conclusie:

  • De ondernemers gaven aan dat het dak voor installatie is gecontroleerd op sterkte en stabiliteit;
  • Bij de meeste daken waren aanpassingen noodzakelijk. Die zijn uitgevoerd;
  • Ondernemers zijn zich bewust van het feit dat hun dak extra belast is;
  • Aandachtspunt is het beheer en onderhoud van de zonnepanelen. Dit is minder goed in beeld bij de ondervraagde ondernemers.
  • Verzekeraars eisen een Scope 12 keuring; een specifieke keuring voor installaties met zonnepanelen. Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers heeft de keuring laten uitvoeren.