Gezellig barbecueën? Houd rekening met uw omgeving
Op warme zomeravonden heeft iedereen hetzelfde plan: barbecueën! Dat betekent dat de barbecue weer uit de schuur mag! Samen met familie of vrienden belooft het een sfeervolle avond te worden. Inderdaad sfeervol, maar barbecueën heeft wel effect op de luchtkwaliteit en daarmee ook op onze gezondheid.
Bij barbecueën kan overlast ontstaan
De rook die vrijkomt bij het barbecueën bevat namelijk schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Dit geldt zeker voor mensen met bijvoorbeeld astma. Daarnaast kan de rook zorgen voor geuroverlast.
OZHZ zoekt samen met Platform Houtrook en Gezondheid naar oplossingen
Om overlast of gezondheidsschade van houtrook te verminderen of dan wel te voorkomen, is het Platform Houtrook en Gezondheid ingesteld. OZHZ is met verschillende organisaties aangesloten bij dit platform. Samen zoeken we naar oplossingen om het probleem aan te pakken. Binnen het platform wordt er onder andere gewerkt aan het ontwikkelen van een meetmethode om te gebruiken in overlastsituaties, een toolkit voor onder andere gemeenten om inwoners voor te lichten, en het ontwikkelen van een stookalert.
Waar kunt u op letten tijdens het barbecueën?
Het is natuurlijk niet zo dat u niet meer mag barbecueën. Maar u kunt wel rekening houden met uw omgeving. Hoe doet u dit?
- Via de Stookwijzer ziet u hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt is, en of stoken verantwoord is. Stook bijvoorbeeld liever niet bij mistig en windstil weer.
- Houd als het kan rekening met de windrichting, zodat uw buren zo min mogelijk overlast ervaren.
- Schaf een elektrische- of gasbarbecue aan. Deze geven nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.
- Ga voor meer tips over veilig barbecueën naar de website van milieucentraal.
Ervaart u zelf barbecue-overlast?
Dan kan u dit melden. We wensen u een veilige, gezonde, maar ook een gezellige zomerperiode toe.