Energiebesparing: wat wordt verwacht van ondernemers?
Wij zijn uitgenodigd bij de ondernemersvereniging De Noord in Alblasserdam en door stichting BlauwZaam in Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Op deze bijeenkomsten vertelt onze adviseur Duurzaamheid over energiebesparing. Belangrijk, want er verandert veel. Bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving. Net zo goed zijn er veel kansen, met subsidies, samenwerkingen of nieuwe maatregelen. Met de ondernemers hebben we het daar over. Wat is verplicht? En wat kan allemaal extra?
Bent u ondernemer in bijvoorbeeld Gorinchem of Molenlanden, en wilt u meer weten over de aankomende informatieplicht? Meld u dan aan voor de workshop informatieplicht georganiseerd in samenwerking met stichting Blauwzaam. En bent u ondernemer in Alblasserdam? Bekijk dan deze uitnodiging van de ondernemersvereniging De Noord. Van harte welkom!
Per 1 juli: Informatieplicht Energie
Een van de nieuwe maatregelen is de Informatieplicht Energie, om de energiebesparing in Nederland te versnellen. Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar? Dan bent u verplicht om voor 1 juli 2019 uw energiebesparende maatregelen door te geven. Dit doet u via het landelijke eLoket. De OZHZ-inspecteurs controleren hierop.
Vanaf 2023: kantoren met minimaal energielabel C
Een andere nieuwe maatregel gaat gelden voor kantoorgebouwen. Zij mogen alleen in gebruik zijn als ze minimaal een energielabel C hebben (kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden). Belangrijk om rekening hiermee te houden bij renovatie en onderhoud. De investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.
En al sinds 1993…
Al vele jaren geldt dat bedrijven verplicht zijn om energie te besparen. Dat is vastgelegd in de wet Milieubeheer. Zo moeten bedrijven de maatregelen nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Dat betekent energie besparen en geld besparen!
Kansen pakken
Op de bijeenkomsten gaat het over veel meer, want vaak zijn er allerlei mogelijkheden om meer te doen. Bijvoorbeeld door met buurbedrijven samen te werken of door met behulp van subsidies extra maatregelen te nemen. Zo gaan we samen voor duurzame groei.