Energielabel C verplichting kantoren
Heeft u een kantoorgebouw met energielabel D of lager? Dan moet u voor 2023 naar energielabel C of hoger. Anders mag u uw kantoor niet meer gebruiken. Hoe pakt u dit aan? Wat gaat het kosten? Welke maatregelen hebben het meest effect? Wij geven u graag de handvatten.
Wat is precies verplicht?
De overheid heeft de doelstelling:
- In 2050: alle kantoorgebouwen energieneutraal.
- vanaf 2023 minstens energielabel C.
In het Bouwbesluit stond daarom dat kantoren vanaf 1 januari 2023 alleen gebruikt mogen als ze minstens label C hebben. Inmiddels geldt op grond van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) de label C verplichting voor kantoren. De gemeenten en OZHZ gaan hier op controleren. De label C-verplichting is definitief en gaat dus door.
Benieuwd welk energielabel uw pand nu heeft? Raadpleeg www.ep-online.nl. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, vraag dan een inschatting of label aan bij een erkend labeladviseur.
Snel naar energielabel C (of beter: A of B)? Bereken het!
Krijg voor uw kantoor een inschatting van de kosten, mogelijke besparingen en maatregelen die nodig zijn voor de labelsprong.
Aan de slag?
Uw pand heeft energielabel A t/m C
Fijn! U voldoet aan de norm voor 2023.
Uw pand heeft een energielabel D t/m G
Geen tijd te verliezen: investeer in maatregelen.
U heeft minimaal energielabel C nodig
Hoe kiest u de juiste energiemaatregelen?
Raadpleeg een energieadviseur
Vraag maatwerkadvies op bij een energieadviseur. Investeer meteen zo slim mogelijk. Vaak is de stap naar energielabel A met weinig ingrepen nu al haalbaar.
Check ook de erkende maatregelen en Informatieplicht energiebesparing
Erkende maatregelen bent u ook verplicht te nemen. Dat zijn maatregelen waarmee u voldoet aan de Energiebesparingsplicht van het Besluit bouwwerken Leefomgeving (Bbl) en Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De Erkende maatregelen voor kantoren kunt u vinden bij Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) onder energiebesparing. De Informatieplicht Energiebesparing geldt vanaf 2019. De meeste bedrijven zijn verplicht om hun energiebesparende maatregelen door te geven.
Onderzoek de financiële regelingen
Er zijn verschillende financiële regelingen die u kunnen ondersteunen bij het investering in energiebesparende maatregelen, zoals VAMIL, MIA, EIA, ISDE, SDE++, zie hiervoor de Subsidiewijzer van RVO.nl. Ook bieden veel banken een aantrekkelijkere rente bij energiebesparende maatregelen. Soms bieden gemeenten ook financieringsoplossingen. Handig daarvoor is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting SVn. Typ daar de naam van in van uw gemeente om te zien of regelingen zijn.
Klaar?
Schakel opnieuw een energieadviseur in om het nieuwe label vast te stellen en te laten registeren.
Is uw vraag niet beantwoord?
Stel ‘m aan onze inspecteurs en adviseurs! Laat uw vraag en e-mailadres hieronder achter.