Op 1 juli 2020 heeft het ministerie van I&W het geactualiseerde tijdelijke handelingskader voor hergebruik van PFAS* houdende grond gepubliceerd. In december 2021 is dat vervangen voor een definitief handelingskader (zie www.bodemplus.nl). Vooralsnog blijft in Zuid-Holland Zuid de herziene handreiking uit 2018 van kracht. Wel gelden er enkele uitzonderingen.
Bepaling over grond van buiten de regio vervalt
In de herziene handreiking was aangegeven dat grond van buiten de regio Zuid-Holland Zuid alleen in de regio kan worden toegepast als de herkomstgemeente een vergelijkbaar beleid ten aanzien van PFAS kent. Deze bepaling komt te vervallen. Immers met de komst van het tijdelijke handelingskader kent ook de rest van Nederland een in grote lijnen vergelijkbaar beleid als Zuid-Holland Zuid.
Voorwaarde hierbij is wel dat de gehalten aan PFAS in de toe te passen grond zowel voldoen aan de hergebruikswaarden uit de herziene handreiking, als aan de waarden uit het tijdelijke handelingskader (“de strengste geldt”).
Verplicht vanaf 1 november 2019: laat monsters analyseren op het brede PFAS-pakket
Daarnaast is het vanaf 1 november 2019 voor toepassingen van grond en baggerspecie in Zuid-Holland Zuid verplicht om het brede analysepakket PFAS van het ministerie van I&W te onderzoeken (zie www.bodemplus.nl). Dit houdt in dat analyses die na 31 oktober 2019 worden uitgevoerd, op het brede PFAS pakket moeten worden onderzocht. Hiermee sluiten wij aan bij het landelijk beleid. Bovendien blijkt dat de laboratoria hier inmiddels op zijn ingericht. Rapporten die hier niet aan voldoen keuren wij af.
In enkele gevallen is ook GenX-onderzoek verplicht
Het ministerie van I&W geeft aan dat GenX alleen hoeft te worden onderzocht als de onderzoekslocatie verdacht is voor GenX. Als we kijken naar de GenX-gehalten die voorkomen binnen Zuid-Holland Zuid, betekent dit dat in onze regio alleen in de zone van 2 kilometer rond het Chemoursterrein analyse op GenX hoeft plaats te vinden. Buiten dit gebied is geen GenX aangetoond boven de hergebruikswaarde uit de herziene handreiking (1 µg/kg).
* PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA en PFOS. Lees meer over PFAS op de website van het RIVM.