Veilig stoken met een veilige kachel
Heeft u thuis een open haard of houtkachel? Het is belangrijk dat u stookt veilig daarmee. Wij hebben een checklist waarmee u kunt controleren of uw kachel veilig is.
De vijf checkvragen
-
1
Waar zit de kachelpijp?
Het is belangrijk dat de kachelpijp de juiste hoogte is. Twijfelt u hierover en of uw kachelpijp op de juiste plek staat? U kunt dan het beste een kachelspecialist inschakelen. Die weet wat de beste plek en de juiste hoogte is voor uw kachelpijp.
-
2
Zit er een regenkap op de kachelpijp?
Een regenkap beschermd de kachelpijp tegen vocht.
-
3
Ziet u veel rook?
Dan is de verbranding of luchttoevoer niet goed geregeld. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
-
4
Wanneer is de schoorsteenveger voor het laatst langsgekomen?
Het is belangrijk dat de schoorsteen minstens één keer per jaar wordt geveegd. Zo heeft u minder kans op een schoorsteenbrand.
-
5
Hoe is het weer?
Is het mistig of is er helemaal geen wind? Dan is het beter om de kachel uit te laten. Op zulke dagen blijft de rook hangen. Op de Stookwijzer en via het (niet)stookalert ziet u wanneer uw vuur beter uit kan blijven.
Zo voorkomt u verbrandingsgassen in de kamer
Zorg altijd dat het ventilatierooster open staat of zet een klein raampje op een kier. Open houtkachels en haarden gebruiken namelijk lucht uit de kamer, ook als er glas of een deurtje voor de vlammen zit. Is het raam of het ventilatierooster dicht? Dan komt er niet genoeg verse lucht binnen en ontstaat er onderdruk. De verbrandingsgassen gaan dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. Een houtkachel gebruikt bijvoorbeeld 250 m3 lucht per uur.
Installeer een koolmonoxidemelder
Koolmonoxide ontstaat als de verbranding niet goed is. Als dit in de lucht zit, raakt u vermoeid, krijgt u hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Een koolmonoxidemelder gaat af als de hoeveelheid in de lucht gevaarlijk wordt.