Energie thuis
Straks wonen we in aardgasvrije huizen. Met energie opgewekt door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen, door waterstof koken we onze dagelijkse prak en blijven we warm in de winter. Voor iedere huurder en woningeigenaar gaat er iets veranderen. Het moment waarop wisselt.
U heeft zelf een woning
Dan kunt u zelf gelijk aan de slag. Veel gemeenten doen mee met Duurzaam Drechtsteden. Dat is de plek om informatie te vinden over het verduurzamen van uw woning. Dit kan door zelf aan de slag te gaan en soms ook door samen met de buren in actie te komen via een groepsaankoop. Er zijn vaak allerlei lokale acties in de buurt. Gaat u verbouwen of renoveren? Check dan of u een vergunning nodig heeft.
Hoe gaat u het betalen?
Het kan een slimme investering zijn van uw spaargeld. Ook kunt u sommige maatregelen (deels) betalen met een subsidie. U krijgt dan een deel van uw investering terug via de overheid. U kunt online nagaan welke subsidies er zijn via de subsidiewijzer. Ook kan het zijn dat u financiering regelt via een groene lening of hypotheek.
U huurt een huis
Als huurder bent u (deels) afhankelijk van uw verhuurder, bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, Mogelijk is al bekend wanneer zij bij u aan de slag gaan. Informeer daarvoor bij hen. U kunt zelf kleine maatregelen nemen, door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te kiezen of ledlampen te gebruiken.
Besparen kan altijd
Ongeacht of u huurt of een koophuis heeft, energie besparen kan ook zonder dat het u iets kost. Denk aan korter douchen, de verwarming een graad lager of apparaten echt uit te zetten (geen slaapstand!). Online vindt u allerlei tips en adviezen.
Handige links
Vragen?
Onze energiespecialisten beantwoorden ze graag.