De gehele Nederlandse kust onder het toeziend oog van tientallen boa's
Bent u afgelopen weekend ook de natuur ingetrokken om te genieten van het mooie weer? Grote kans dat u een boa heeft gezien. Dit weekend was namelijk de landelijke handhavingsdag langs de Nederlandse stranden en duinen. De dag waarop de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid samen met andere omgevingsdiensten, politie, waterschappen, waterbedrijven, gemeenten en terreinbeherende organisaties een grote controle uitvoerde. Het belangrijkste resultaat?
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (Boa) Mieke van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, medeorganisator van de dag: “Iedereen weet wel dat je geen afval mag weggooien, helaas gebeurt dat nog wel. Maar vaak wordt minder goed begrepen waarom in specifieke gebieden bijvoorbeeld de hond niet los mag, of waarom betreding van bepaalde gebieden schadelijk is voor de natuur. Wij vertellen waarom het belangrijk is om bijvoorbeeld rustgebieden ook echt met rust te laten. Zo kan iedereen blijven genieten van de natuur: mens én dier.”
Van kampvuurtjes tot een trouwrapportage in de duinen
Tijdens deze actie gingen weer tientallen boa’s op pad, van Zeeland tot op de Waddeneilanden. In totaal waarschuwden zij meer dan 100 mensen, daarnaast schreven zij meer dan 30 proces-verbalen uit. De boa’s kwamen uiteenlopende verstoringen van de natuur tegen. Van loslopende honden tot het maken van trouwfoto’s op natuurplekken waar dit niet mag. Van gedumpt afval in de duinen tot aan zeilschepen die het anker lieten zakken in een beschermd en afgesloten natuurgebied en het varen zonder vaarbewijs.
“Ga toch echte boeven vangen”
Mieke vertelt over het verloop van de dag: “Met de meeste mensen heb je een goed gesprek over hun overtreding. Maar je krijgt ook opmerkingen als, ‘ga toch echte boeven vangen’ of ‘ben je nu echt trots op je werk?’.” Bij de laatste opmerking moet ze lachen: “Ik ben namelijk zeker trots op mijn werk. Ik zie dat door met elkaar te praten erover – en ja, ook door soms streng te zijn en die boete echt te geven – je echt het verschil maakt voor de natuur. En dat vind ik mooi.”
Een voorbeeld? “Als je het aantal vogels weer hoort en ziet toenemen. Zoals de dwergsterns, een zeldzame broedvogel die broedt op rustige stranden. Ook zagen collega’s afgelopen weekend twee vechtende herten. De bronstijd is nu in volle gang. Met mijn werk draag ik bij aan een rustig leefgebied voor al die dieren. En dat is toch mooi?”
Als boa’s van elkaar leren
Verschillende partners werkten samen tijdens deze actie. Mieke: “Door zo’n gezamenlijke actie zijn we niet alleen heel zichtbaar voor de recreanten in het gebied, maar ook hebben we er zelf als boa’s veel aan. We werken samen met verschillende organisaties; de een kent het gebied heel goed, de ander is goed thuis in specifieke wetgeving, de ander kent weer de veelvoorkomende overtredingen.” Tijdens deze handhavingsdag werd soms ook direct actie ondernomen, zo is weer het nodige afval uit de duingebieden meegenomen. “Ook waren op sommige plekken de borden met ‘verboden gebied’ onduidelijk, dit wordt dan natuurlijk ook opgepakt.”
Gevonden afval in de duinen, waaronder een kapot strandstoeltje en plastic verpakkingen