Horeca: dit zijn de regels voor geluid en geur
Horeca: gezellige muziek, entertainment, gasten; voor de meeste mensen erg fijn. Maar het kan ook overlast opleveren. Wat zijn de regels? Wanneer heeft melden van overlast zin? We leggen het hieronder uit.
Wat doet OZHZ en wat kunt u doen?
Onze inspecteurs controleren horecabedrijven zoals cafés en restaurants en discotheken, op allerlei regels. Eén van de belangrijkste:
- Maken ze niet meer geluid dan toegestaan?
- Voorkomen ze zoveel als mogelijk vervelende geuren?
Heeft u het idee dat een horecazaak zich niet aan de bovenstaande regels houdt? En ervaart u overlast? Dan kunt u twee dingen doen:
- U gaat eerst zelf naar de (waarschijnlijke) veroorzaker van het geluid toe. Loop langs of bel het bedrijf/de organisatie op. Geef aan dat u last heeft en waarvan precies. Zo geeft u het bedrijf of de organisatie de mogelijkheid om er iets aan te doen. Onze ervaring is dat de meeste ondernemers zich niet bewust zijn van wat ze veroorzaken en dat ze het zelf ook vervelend vinden. Een belletje van een omwonende werkt dan meestal het beste en het snelst.
- U belt ons. Doe dit vooral als u denkt dat een gesprek met het bedrijf niet helpt of als er niets uit is gekomen. U bereikt ons via 0888 333 555, dit kan 24 uur per dag. Door te bellen weten onze inspecteurs sneller dat er iets speelt. Dat is belangrijk voor als wij geluidsmetingen willen doen.
Hoe hard mag de muziek?
Dat wisselt per moment. ’s Nachts en ’s avonds mag geluid minder hard zijn dan overdag. Een handige vuistregel: als de muziek bij de dichtstbijzijnde woning te horen is, dan staat de muziek zeker te hard. Versterkte muziek op een terras is al snel te hard, wij adviseren ondernemers altijd om dat sowieso niet te doen. Wil een ondernemer vanwege een feestje meer geluid maken? Dan kan hij/zij daarvoor toestemming vragen bij de gemeente/omgevingsdienst.
Zit er een luchtje aan?
Horecaondernemers kunnen vervelende geuren veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een niet goed functionerende afzuiginstallatie. Hier zijn ook regels voor. In het omgevingsplan staan de regels over geur waaraan een horecabedrijf moet voldoen.