Hitte

Door klimaatverandering stijgt de temperatuur en worden de zomers warmer. Een bekend gevolg van hitte is hittestress, waar vooral ouderen en andere kwetsbare groepen veel last van kunnen hebben. Maar ook onze infrastructuur, de beschikbaarheid en kwaliteit van ons drinkwater en onze arbeidsproductiviteit kunnen lijden onder extreme hitte.

Wat kunt u doen?

Gevolgen van extreme hitte brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals sterfte. Maar het zorgt er ook voor dat woningen te heet worden, waardoor de leefbaarheid verslechterd.  Er zijn veel verschillende maatregelen die u kan nemen, zowel in de openbare ruimte als op particulier terrein. Denk aan: 

  • Het creëren van koele plekken. Dit kan door schaduw te creëren; 
  • Ontharden en vergroenen. Leg bijvoorbeeld meer groen aan in plaats van tegels; 
  • Gebruik van zonwering.  

Wat kan de gemeente doen? 3-3-300 regel

De zogeheten 3-30-300 regel laat zien hoe de leefbaarheid op gebouwniveau er voorstaat. Met deze vuistregel meet u drie dingen. Eerst of u vanuit elke woning drie bomen ziet. Dan of 30% van de wijk in de schaduw van een boom valt. En daarna of er vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is. Of een andere groene koele plek waar je iets leuks kunt doen, ook als het erg warm is. Is dat het geval? Dan is de wijk, dorp of stad klaar voor de toekomst.