Reactie Omgevingsdienst NL op artikel NOS over personeelstekorten en milieucontroles
De NOS publiceerde op 15 juli 2024 een artikel over de arbeidskrapte bij omgevingsdiensten waardoor zij minder milieucontroles kunnen uitvoeren. Omgevingsdienst NL (ODNL), de vereniging van de directeuren van alle omgevingsdiensten in Nederland, geeft hierop een reactie.
Reactie ODNL
ODNL herkent dat het in deze tijd minder makkelijk is om gekwalificeerde, specialistische medewerkers te vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor de overheid en de omgevingsdiensten, maar voor veel meer sectoren in de economie. Soms duurt het invullen van vacatures langer dan gewenst. Dat kan extra kosten voor inzet van (duurdere) inhuur met zich meebrengen en extra kosten voor werving. Het geldt overigens niet voor alle type functies.
Omgevingsdienst NL investeert met de ODNL-academie in opleiding en training. De omgevingsdiensten zien het belang en investeren in collega’s en het zelf opleiden van nieuwe medewerkers. Landelijk voeren de 28 diensten samen de campagne Werken bij de omgevingsdiensten NL. Doel van de campagne is naamsbekendheid vergroten en het werven van medewerkers voor de 28 diensten.
De keuzes die omgevingsdiensten soms moeten maken voor de inzet van medewerkers worden getoetst aan het risicomodel. Daarmee ontstaat prioritering, want niet controleren is absoluut geen optie. Toezicht en handhaving zijn een belangrijk onderdeel van het totale VTH-stelsel en zijn het sluitstuk in het VTH-proces en bescherming van de leefomgeving.
Met de opdrachtgevers worden prestatieafspraken gemaakt tegen een bepaalde vergoeding. Dat is publieksgeld dat een gemeente/provincie niet aan andere publieke doelen kan besteden. Omgevingsdiensten zijn gemotiveerd om enerzijds de kosten laag te houden, anderzijds wel te presteren voor een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.
Hoe zit het bij OZHZ?
Directeur Ronald Visser vertelt: “Je ziet op de hele arbeidsmarkt een krapte. Ook voor OZHZ is het soms lastig om met name specialistische vacatures te vervullen. Daarom organiseren we samen met de andere 4 omgevingsdiensten in Zuid-Holland regelmatig wervingsactiviteiten onder het motto ‘De betere wereldbaan’. Ook leiden we zelf medewerkers op in ‘eigen opleidingsklasjes’ voor bijvoorbeeld bouw en wonen, milieutoezicht of geluid. De bezetting van deze klasjes is zeer gemêleerd, van jonge schoolverlaters tot vijftigers die nog een switch willen maken in hun carrière. We zijn daarin succesvol. Desondanks hebben ook wij afgelopen periode wat minder controles gedaan. Bij de afweging wat wel en wat niet, is nadrukkelijk gekeken naar de risicoklasse van bedrijven. Ook hebben procedures soms wat langer geduurd. Maar door de bevlogenheid van onze medewerkers zijn we erin geslaagd de afspraken die we hebben gemaakt met de gemeenten en de provincie Zuid-Holland grotendeels na te komen.”
Benieuwd naar de uitgevoerde VTH-taken (vergunningen, toezicht en handhaving) in uw gemeente? Bekijk onze jaarverslagen . Bekijk ook ons sociaal jaarverslag voor de personeelscijfers.
Elke regio is anders
In Nederland zijn er totaal 28 omgevingsdiensten. De omgevingsdiensten richten zich op het voorkomen van milieuschade. Elke omgevingsdienst werkt voor gemeenten en provincies uit hun regio. Wethouders en gedeputeerden vormen het bestuur van de omgevingsdienst. De omgevingsdiensten zijn zelfstandig en voeren namens de bevoegde gezagen in hun regio VTH-taken uit. Qua takenpakket hebben de diensten veel overeenkomsten, maar regionaal zijn er verschillen. Zo is er vaak een eigen beleid en een eigen takenpakket dat aansluit bij de regionale economie. Landelijk werken de omgevingsdiensten samen. Omgevingsdienst NL is de vereniging van 28 directeuren. Omgevingsdienst NL is dus geen uitvoeringsorganisatie in het VTH-stelsel.