Welke stappen moet je zetten om fouten te maken bij de verwerking van een kunstgrasveld?
Rondslingerende rubberen korrels uit kunstgrasvelden: zo gaat het fout
Vandaag in het online magazine ToeZine: kunstgrasmatten. Door heel Nederland wordt er buiten op gesport. Die populariteit neemt alleen maar toe, net als kritiek op de matten. OZHZ werkte samen met vier andere omgevingsdiensten aan een ‘barrièremiddel’ om schade door de rubberkorrels te voorkomen. Hoe zit het? En wat kunt u zelf doen las vrijwilliger of beheerder?
Wat is het probleem?
De rubberkorrels die op de kunstgrasmat liggen brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook blijken diezelfde korrels milieuvervuilend. En kwamen recyclingbedrijven in het nieuws die de milieuregels overtraden. Zo liggen sommige afgedankte matten jarenlang opgestapeld zonder de juiste vergunning. Of ze worden naar het buitenland verscheept.
Zo voorkom je schade
Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar met die insteek onderzochten de omgevingsdiensten waar mogelijke problemen zitten – van aanleg tot daadwerkelijke verwerking van een kunstgrasveld. Per stap omschrijven ze in het barrièremodel welke partijen erbij betrokken zijn en welke barrières je kunt opwerpen om milieuschade te voorkomen.
Zelf vrijwilliger of beheerder van een kunstgrasveld?
Trekt u graag de sportschoenen aan om te sporten op kunstgras? Bent u beheerder van een kunstgrasveld of vrijwilliger bij de sportclub? Wij hebben praktische tips voor zowel het beheer als het gebruik van het sportveld. Zo voorkomt u dat de rubberen korrels voor schade zorgen.
Het project waar ToeZine over schrijft, is een samenwerking tussen de omgevingsdiensten Brabant Noord, Zuidoost Brabant, Midden- en West Brabant, DCMR Milieudienst Roermond en omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ)