In Sliedrecht is de ambitie hoog op het gebied van woningbouw. Maar hoe zit het met de bodem waarop nieuwe woningen worden gebouwd? Zitten daar bijvoorbeeld potentiële verontreinigingsbronnen? Op deze vragen zoekt OZHZ het antwoord. Wij hebben namelijk als taak om de bodem waarop geleefd en gewerkt wordt te toetsen aan verschillende functies, waaronder woningbouw. Dit doen wij door met de ‘ja, mits’ houding (het liefst vooraf) in het vergunningsproces te sturen op een veilige leefomgeving.
Moeizaam te ontwikkelen terreinen
Door de woningbouwopgave komen steeds meer terreinen in beeld welke eerder niet als geschikt werden beschouwd voor woningbouw. Dit zijn terreinen die een historie hebben en vaak meerdere potentiële verontreinigingsbronnen zoals asbestdaken, gedempte sloten, en olietanks. Door informatie te verstrekken – uit o.a. ons archief middels de omgevingsrapportage tool op onze site – kan een redelijk beeld worden gemaakt van de verwachte bodemkwaliteit ter plaatse.
Complexere beoordelingen
Het ontwikkelen van enkele terreinen of infrastructurele projecten kan leiden tot complexere beoordelingen. Sommige terreinen moeten bijvoorbeeld zodanig worden gesaneerd dat ze voldoen aan het toekomstige gebruik. Wij geven dan het advies om de vergunning wel te verlenen, maar niet in werking te laten treden totdat dit saneringsplan is ingediend. Zo kan de vergunning doorlopen en kan de initiatiefnemer door met de ontwikkeling.
Een tweetal complexe beoordelingen hadden betrekking op de locaties Benedenveer/Parallelweg en Craijenstein.
De Geoviewer als preventieve tool
In de Geoviewer kunnen inwoners en ondernemers informatie over onder andere hun bodem terugvinden. Deze bodeminformatie kunnen zij vervolgens toevoegen in hun vergunningsaanvraag indien dit een volledig beeld geeft van de bodemsituatie. Hierdoor kunnen wij weer eerder anticiperen op potentiële verontreinigingen. Dit voorkomt eventuele vertragingen in het vergunningsverleningsproces.
Ook laat de Geoviewer op dit moment bodemlocaties zien die al zijn onderzocht en/of gesaneerd.
De ambitie is om meer lagen beschikbaar te maken in deze viewer, waaronder oude topografische kaarten, PFOA verwachtingszones en onze bodemkwaliteitskaart. Met behulp van deze kaarten kunnen wij sneller inzicht krijgen in de verschillende aspecten die met bodem te maken hebben op een bepaalde locatie. En zo kan uiteindelijk sneller besloten worden of op die locatie woningen gebouwd kunnen worden.