Zo ziet de organisatie eruit
OZHZ bestaat uit verschillende units/afdelingen. Hieronder zie de organogram van de organisatie.
De directie
- Directeur: Ronald Visser
- Adjunct directeur: Marloes Tolsma
Units & de teams
Onder de directie hangen negen units op gelijke hoogte en de afdeling Staf Control. Binnen iedere unit vallen verschillende teams. En de unit heeft één of twee unitmanager(s).
1. Unit Strategie & Bedrijfsvoering. Met de volgende teams:
- Bedrijfsvoering (HR-advies, inkoop en bedrijfsvoering);
- Communicatie;
- Strategie.
Het te woord staan van journalisten, leiden van een groot dienstbreed project, vormgeven van samenwerking met andere omgevingsdiensten, verbeteren van processen en procedures, spreken over nieuwe opdrachten bij gemeenten, ondersteunen van managers bij hun strategische personeelsplanning. Binnen deze unit ligt de opdracht om strategische en vaak unit overstijgende vraagstukken op te pakken.
Aantal unitmanagers: 1.
2. Unit Data & ICT. Met de volgende teams:
- Functioneel beheer;
- ICT services en architectuur;
- Data governance en data management;
- Data producten.
OZHZ heeft een grote data-ambitie. Deze unit biedt een heldere en stevige regie op data en ICT. De afdelingen kijken waar data het verschil moet maken in zowel strategie en producten, als de diensten van OZHZ.
Aantal unitmanagers: 1
3. Unit Bedrijfsvoering. Met de teams:
- Documentatie en informatievoorziening;
- Facilitair en receptie;
- Financiën;
- Procesondersteuning;
- Secretariaat.
Deze unit ontzorgt en begeleidt andere collega’s tijdens de werkprocessen. Zo is deze unit onder andere verantwoordelijk voor de betaling van de facturen van onze leveranciers. Ook staan ze onze inwoners, bedrijven, opdrachtgevers en ketenpartners telefonisch te woord en zorgen dat zij geholpen worden door de juiste unit. De unitmanagers en directie worden ondersteund met hun (complexe) agendabeheer. Tot slot, waarborgt deze unit dat de informatie toegankelijk blijft door kwaliteitscontroles van zaken en documenten en het op een toegankelijke wijze vastleggen van informatie.
Aantal unitmanagers: 1
4. Unit Omgevingskwaliteit. Met de teams:
- Bodem (onderzoek en sanering);
- Duurzaamheid (circulaire economie, klimaatadaptatie en energie);
- Ecologie;
- Geluid;
- Integraal Advies;
- Lucht;
- (Externe) Veiligheid.
De unit Omgevingskwaliteit zijn de adviseurs voor gemeenten en provincie Zuid-Holland op het gebied van de bovenstaande thema’s in de fysieke leefomgeving. De collega’s binnen de unit gaan vanuit hun expertise het gesprek aan met zowel interne als externe partijen. Ze adviseren niet alleen, maar denken ook graag mee met (beleids)ontwikkelingen en procesoptimalisatie.
Aantal unitmanagers: 2.
5. Unit integraal toezicht. Met de teams:
- Bouwen en Slopen;
- Generiek toezicht;
- Klachten, Meldingen en Voorvallen Milieu;
- Periodiek Toezicht Integraal;
- Periodiek Toezicht Milieu.
Onze inspecteurs houden toezicht. Ze controleren – en waar nodig handhaven – op wettelijke milieu-, bouw- en brandveiligheidsregels. Daarnaast handelt onze wacht- en dagdienst klachten, meldingen en voorvallen af en zijn deze collega’s betrokken bij grote calamiteiten.
Aantal unitmanagers: 2
6. Regulering Bouw en Brandveiligheid. Met de teams:
- Constructie Advies;
- Bouwfysica;
- Vergunningverlening Bouw, sloop en huisvesting;
- Vergunningverlening Brandveiligheid.
De unit Regulering Bouw en Brandveiligheid voert taken uit op het gebied van vergunningverlening en meldingen voor de thema’s: bouwen, slopen, brandveiligheid en constructie. Dit doet zij voor de gemeente Dordrecht en Alblasserdam. Ook adviseert de unit de DCMR op het gebied van SEVESO- en RIE4 inrichtingen en behandelt ze de BRIKS-taken voor de provincie in Zuid-Holland Zuid.
Aantal unitmanagers: 1.
7. Unit Juridisch advies en ondergrond. Met de teams:
- Juridisch Advies;
- Ondergrond.
In het team Juridisch Advies werken juristen die gespecialiseerd zijn in de rechtsgebieden waar OZHZ mee te maken heeft. Zoals het milieurecht, ro- en bouwrecht, natuurbeschermingsrecht en openbare orde en veiligheidsrecht.
In het team Ondergrond werken bodemspecialisten aan werkzaamheden op het gebied van de bodemregelgeving. Zij toetsen of de bodemkwaliteit in de regio geschikt is voor specifieke doeleinden en adviseren hierover.
Aantal unitmanagers: 1.
8. Unit Omgevingsbeheer. Met de teams:
- APV;
- Vergunningen Milieu.
Team APV behandeld voor de gemeente Dordrecht en Alblasserdam: aanvragen voor drank & horecavergunningen, evenementenvergunningen en meldingen en overige APV-vergunningen.
Team Milieu behandeld voor alle gemeenten in Zuid-Holland Zuid en de provincie Zuid-Holland: de aanvragen, meldingen en informatieplichten voor bedrijfsmatige milieu belastende activiteiten.
Verder houdt het team Milieu zich bezig met de behandeling van ontheffingen voor de routering van gevaarlijke stoffen en ontbrandingstoestemmingen voor vuurwerkevenementen.
Aantal unitmanagers: 1.
9. Unit Inspectie Groen, Bodem en Opsporing. Met de teams:
- Bodem (handhaving);
- Energie;
- Groen;
- Opsporing.
Deze unit voert omgevingstaken uit voor de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Zo houden onze inspecteurs voor de provincie toezicht op de Wet natuurbescherming (soortenbescherming, stikstof, natura-2000 gebieden en jacht- en schadebeheer), wat tegenwoordig valt onder de Omgevingswet. Daarnaast voert deze unit ook controles uit. En handhaven als dan nodig is. Dit doen zij voor zowel energie (zoals energielabel C, informatieplicht en meldingsplicht), als bodemactiviteiten. Tot slot ondersteunen de collega’s ook opsporingsonderzoeken.
Aantal unitmanagers: 1.